Tussentijdse evaluatie
“Dalfsen op koers mét financiële uitdagingen voor de boeg”
De Perspectiefnota 2025-2028 markeert de helft van deze coalitieperiode. Een natuurlijk moment om terug te blikken, maar vooral ook vooruit. Wat hebben we bereikt, waar moeten we ons de komende jaren nog op richten en welke inspanningen zijn hiervoor vereist?
We liggen op koers met de uitvoering van het coalitiedocument. Er ligt een stevige basis om de resterende coalitieperiode voort te bouwen aan een toekomstbestendig Dalfsen. Tegelijkertijd is er nog het nodige werk te verzetten en zien we dat de wereld om ons heen snel veranderd.
Terugblik afgelopen twee jaar
In de afgelopen twee jaar is al veel bereikt en in gang gezet. Het past bij onze werkwijze om daarbij stil te staan en van te leren. Wat hebben we gerealiseerd van onze ambities en wat hebben we geleerd?
Waar zijn we trots op?
- Wonen . We bouwen volop voor de toekomst in Dalfsen, Nieuwleusen, Lemelerveld, Hoonhorst en Oudleusen. We ontwikkelen een woon-zorgvisie waarin we ruimtelijke en sociale aspecten van wonen in gezamenlijkheid bezien. Naast het realiseren van betaalbare woningen voor verschillende doelgroepen, erkennen we de specifieke behoeften van jongeren in Dalfsen. We streven ernaar om ook voor jongeren aantrekkelijke en betaalbare huisvestingsmogelijkheden te creëren, zodat zij zich in onze gemeente kunnen vestigen en actief kunnen deelnemen aan onze gemeenschap.
- Platteland . We stellen ons actief op in (de voorbereiding van) het PPLG, werken aan een integrale Plattelandsvisie en zien mooie ontwikkelingen op het gebied van de Energietransitie. We voeren actief beleid op het verduurzamen van onze gemeente en behoud en verbetering van de biodiversiteit. We zien veel mooie initiatieven die bijdragen aan het bevorderen van duurzame opwek van energie, het behoud van natuurlijke habitats en het verminderen van de ecologische voetafdruk van de gemeente.
- Inwonerbetrokkenheid . We zijn gestart met het werken met gebiedsverbinders en gebiedswethouders om sneller en beter te acteren op initiatieven uit en vragen in de samenleving. De gemeenteraad is in het kader van Goed Goan gestart met een nieuw vergadermodel met als speerpunt om onze inwoners beter te betrekken bij besluitvorming.
- Bedrijventerreinen . We zetten in op realisatie van geschikte bedrijventerreinen. Dit omvat het identificeren van geschikte locaties, het bevorderen van samenwerking met partners en het creëren van een aantrekkelijke omgeving die ondernemers aanmoedigt om te investeren en te groeien in onze gemeente.
- Onze veerkracht . Het is ons goed gelukt om te anticiperen op crises zoals Corona, de vluchtelingenstroom en energiearmoede.
- Impulsen voor onze centra . In de afgelopen periode zijn waardevolle plannen ontwikkeld voor onze centra. In Dalfsen wordt volop gewerkt aan de uitvoering van de Klimaatwinkelstraat en in Nieuwleusen is een breed gedragen visie ontwikkeld voor de Burgemeester Backxlaan.
- Realisatie van onderwijs, zorg, participatie en werk voor Oekraïners, statushouders en vluchtelingen . De komst van de vele nieuwkomers betekende naast een huisvestingsvraag ook een vraag op het gebied van onderwijs en welzijn. We zijn trots dat we ondanks de krapte op de arbeidsmarkt in samenwerking met scholen, samenwerkingspartners en vrijwilligers dit hebben gerealiseerd.
- Realiseren van arbeidskansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt .
We hebben binnen de ambtelijke organisatie bewust meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aangenomen op reguliere functies vanuit de overtuiging dat zij de juiste persoon op de juiste plek zijn.
Leerpunten
- Belang van de regio . Dalfsen kan het niet alleen, samen bereik je meer. Maar we kunnen niet overal op inzetten. Het vraagt om scherpe strategische keuzes op welke onderwerpen wij willen samenwerken. We hebben geleerd kansen beter te benutten. Dat zit hem grotendeels al in de voorbereidingen. Bijvoorbeeld bij de 5e tranche Regiodeal Regio Zwolle.
- Schaarse middelen en ruimte vragen om scherpe keuzes . Hoewel Dalfsen een relatief rijke gemeente is, staan de financiën flink onder druk en kunnen we ons geld maar één keer uitgeven. En ook onze schaarse en kostbare ruimte kan helaas niet alle functies huisvesten. Het vraagt om visie, heldere (beleids)keuzes en lef.
- Wendbaarheid vraagt anders organiseren . We zien dat vraagstukken die op de organisatie afkomen steeds vaker complex zijn en vragen om een snelle reactie. Dit vraagt onder andere om duidelijke processen en vaker dan nu een projectmatig- en programmatische sturing. Hier willen wij op investeren.
- We zetten goede stappen op gebied van participatief werken, maar verdere doorontwikkeling is nodig . Dat doen we bijvoorbeeld door de pilot gebiedsverbinders te evalueren - zowel intern als extern. En op basis van de resultaten te bekijken of en in welke vorm de pilot vervolg krijgt. Uiteindelijk gaat het erom de inwonerbetrokkenheid te vergroten en met elkaar de beste resultaat voor de gemeente Dalfsen te realiseren. Daarvoor is het belangrijk dat we dat goed in de gemeentelijke organisatie organiseren en er dus ook van te leren.
Vooruitblik komende twee jaar
In de komende twee jaar liggen belangrijke mijlpalen in het vooruitzicht. Een selectie uit de ambities van het coalitieakkoord die de komende twee jaar worden gerealiseerd.
- Uitwerking Integraal Huisvestingsplan . Een belangrijk thema is de voorbereiding van realisatie van toekomstbestendige kindcentra in onze kernen. De laatste prognoses laten flinke kostenstijgingen zien ten opzichte van de verwachting bij de vaststelling van het IHP in 2021. Het college komt met voorstellen hoe deze kindcentra te financieren.
- Hoe willen we om gaan met permanente bewoning van recreatiewoningen? Voor het wonen op recreatieparken blijven wij een terughoudend beleid voeren, maar voor parken die hun recreatieve karakter voor het merendeel hebben verloren willen wij onderzoeken of permanent wonen toegestaan kan worden.
- Vaststelling én uitvoering van de Woon-Zorgvisie . In dit beleidsdocument wordt onze visie op wonen én woon-zorg in één integrale visie vastgelegd. Het vorm de basis voor ons woonbeleid de komende jaren.
- Vaststelling en uitvoering Plattelandsvisie . In de plattelandsvisie is vastgelegd hoe we om willen gaan met functies als wonen, recreëren, natuur en landgoederen en de agrarische sector.
- Opvanglocaties asielzoekers en Oekraïners. We voeren de Spreidingswet uit en werken toe naar een structurele opvanglocatie voor asielzoekers. Ook werken we aan een nieuwe opvanglocatie voor specifiek vluchtelingen uit Oekraïne.
- Uitvoering klimaatwinkelstraat en burgemeester Backxlaan . We geven uitvoering aan de plannen voor de Klimaatwinkelstraat in Dalfsen en burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen.
- Dalfserveld West . Bewoners van het gebied Dalfserveld West werken aan een plan voor opwek van groene energie in Dalfserveld West. Hiermee wordt invulling gegeven aan onze doelstelling zoals verwoord in de Regionale Energie Strategie en de programmeerafspraken die met de provincie Overijssel zijn gemaakt voor de opwek van wind.
- Hoe willen we om gaan met permanente bewoning van recreatiewoningen? Voor het wonen op recreatieparken blijven wij een terughoudend beleid voeren, maar voor parken die hun recreatieve karakter voor het merendeel hebben verloren willen wij onderzoeken of permanent wonen toegestaan kan worden.